FŐOLDAL PERSPEKTÍVA VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK FACEBOOK OLDAL

A három legnagyobb mítosz a friss vállalkozói életről

2019. július 08. 23:13 - MilliomosMillennial

entr.png

Mielőtt mélyebben beleássuk magunkat a témába (ami ha érdekel akkor mindenképp kövess facebookon) szeretnék eloszlatni néhány rendkívül gyakran hallott közhelyet amelyről biztos vagyok, hogy te is meg vagy győződve jelenleg. Ezeket a féligazságokat le kell vetkőzzük első körben, hogy utána építhessünk rá. Ez fog történni a következő néhány percben, nézzük mi a három legnagyobb közhely a vállalkozással kapcsolatban.

1.) A vállalkozás sok szabadsággal jár.

Ezen mindig mosolygok mióta vállalkozni kezdtem. Egy "normális" munkahelyen fix munkaidővel dolgozol, általában napi nyolc órát. Pontosan tudod, hogy mikor kezdődik el a napod és pontosan tudod, hogy mikor állsz fel a székből és hagyod el az irodát. Ezt a jellegű kötöttséged bár elfelejtheted attól a naptól, hogy vállalkozásba kezdesz, ez viszont nem jelenti azt, hogy azonnal több szabadidőd lesz. Egy vállalkozás elindítása -pláne ha kis büdzsével indulsz- rengeteg munkával jár. Gyakran lesz, hogy napi 14-16 órát kell dolgoznod ahhoz, hogy biztos legyél benne, hogy hónap végén is pluszban legyél anyagilag.

A valóság: vállalkozni baromi kemény munka, főleg az első évben. Ha biztosra szeretnél menni és olyan termékkel szeretnél a piacon lenni amely valóban kiemelkedő és jobbá teszed vele a vásárlóid életét akkor rengeteget fogsz dolgozni. A 4 órás munkahét szexi de ne álmodj róla addig amég az első vállalkozásodat fel nem húztad olyan szintre, hogy legyen tőkéd új piacok felé kóstolgatni. Lehet jelentős tőke nélkül vállalkozni de ne tedd, ha arra számítasz, hogy néhány százezer forint induló befizetése után három hónappal már Baliról fogod koktélokat szürcsölve nyomkodni a legújabb Macbookot és az utalások pittyenéseire kell csak figyelned.

Vállalkozni kemény meló, az első években embertelen áldozatokat kell majd megfizetned. Ha viszont a véredben van a tenni akarás és elég őrült vagy ahhoz, hogy meg akard változtatni az életedet, környezetedet vagy a világot akkor garantálom, hogy megéri végigjárni ezt az utat. 

2.) A vállalkozás azonnal bevétellel jár.

Sok ismerősöm van aki azt gondolja, hogy amint elkezdi az első üzletét meg fog tudni élni belőle. Jó pozícionálással, előzetes igényfelméréssel, kapcsolatok építésével ez alapvetően lehet igaz viszont ha az első üzleted beindítása előtt állsz akkor sokkal nyugodtabb leszel ha nem is kalkulálsz ezzel. Lehet persze, hogy varázsvénád van az ügyfeleidhez és olyan szinten érted az összes igényüket, hogy a nulladik napon rohanni fognak hozzád, viszont az esetek 99 százalékában ez nincs így.

Minél több szakmai anyagot fogyasztasz, minél többet készülsz a dologra annál biztosabb tud lenni, hogy relatíve gyorsan fognak becsöpögni a forintok, viszont biztos ezzel kapcsolatban csak akkor leszel ha már elindultál. Mindenképp azt javaslom, hogy az első vállalkozásra másodállásként tekints az első időszakban. Tarts meg a munkahelyed vagy ha még diák vagy akkor tegyél félre elég pénzt, hogy biztosan tudd etetni az első hónapokban az új gyermekedet. Azt szoktam javasolni, hogy kalkulálj azzal, hogy hat hónapig egy forint sem jön be a buliból. Annyi pénzt kell megspórolnod, hogy ezt az időszakot átvészeld. Ez egy online bolt esetén egyébként akár néhány százezer forint is lehet, tehát nem kell arra gondolnod, hogy milliók kellenek az első vállalkozásodhoz. 

A valóság: a vállalkozások többsége egyáltalán nem vagy csak minimális bevételt termel az induláskor.

3.) A vállalkozás a nyugodt élet kapuja. 

Abszolút, viszont ezt is a legtöbben félreértelmezik. A vállalkozásod akkor fog számodra egy konzisztensen nyugodt életet biztosítani mikor már rutinosan mozogsz ebben a világban. Az első üzletedet úgy képzeld el mint egy gyerek születését. Fogalmad sincs arról, hogy hová kell nyúlnod, hogy jobb legyen neki, állandóan valami baja van és a neten kell keresgélned, hogy hogyan tudod megoldani. Nem akarlak persze elrettenteni de ne áltasd magad azzal, hogy egyszerű lesz. Nem lesz az az elején, rendkívül kemény munkát és kitartást kíván mindenkitől, viszont mondok valamit: megéri. 

A valóság: az első vállalkozás mindig rengeteg stresszel jár amég nincs elegendő tapasztalatod.

Miért csodálatos mégis?

Azért, mert vállalkozóként egyike vagy azoknak a bátor embereknek akik nem várják a sült galambot, hanem képesek azt mondani, hogy "megcsinálom". Egyike vagy azoknak az embereknek akik jobbá teszik a világot, akik munkahelyeket teremtenek, akik olyan termékeket vagy szolgáltatásokat hoznak létre amelyek egyszerűbbé teszik az emberek életét. A szuperhősök élete nem egyszerű viszont amint elkezded érezni a hatalmas felelősség és teher ellenére, hogy minden lépést képes voltál megoldani... az a legédesebb csóknál is kielégítőbb lesz. :) 

Ha szemezgetsz a vállalkozói léttel akkor arra bátorítalak, hogy kezdj el minél hamarabb szakmai anyagokat fogyasztani (marketing, weboldalkészítés, szövegírás trió első körben) és tegyél félre annyi pénzt amennyi az első hat hónapodat bevétel nélkül is megtámasztja. 

Én abban fogok neked segíteni a következő 12 hónapban, hogy napi szinten ellássalak a vállalkozás nehézségeinek legyűréséhez szükséges tippekkel, tanácsokkal, szakmai anyagokkal. Ha úgy érzed megváltanád a világot akkor irány a facebook oldalam, kérdezz nyugodtan. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://millennial.blog.hu/api/trackback/id/tr114932572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása