FŐOLDAL PERSPEKTÍVA VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK FACEBOOK OLDAL

Hogyan használd a pszichológiát előnyödre a céljaidhoz?

2019. július 07. 13:53 - MilliomosMillennial

pszicho.png

Van néhány trükk a gyakorlati pszichológiában amelyet használva sokkal könnyebben érheted el azokat a célokat amelyeket kitűzöl magad elé. A következő néhány percben megtanulod, hogy hogyan alkoss olyan célokat amelyek "teljesítik önmagukat".

Milyen a jó cél?

Ahogy korábban már írtam róla, a célkitűzés nulladik lépése az, hogy az agyadnak a lehető legtöbb módon juttasd el az információt, hogy ezen dolgozni szeretnél. Ha kitaláltad mit szeretnél elérni akkor beszélj róla valakivel és írd le magadnak. Ezek olyan reakciót váltanad ki az agyadban amely segíteni fog az úton maradni. Beszélj nyíltan arról amit el szeretnél érni, ne kezeld titokként. Milyen a jó cél?

  • NINCS jó vagy rossz cél. 

Oké, mivan? Nem magával a céllal szokott általában gond lenni ha az ügyfeleim vagy barátaim példáját veszem alapul. Nem az a gond, hogy valaki "túl nagyot álmodik" vagy "elérhetetlen dolgot szeretne". Ugye te is tudsz olyan példát a világban, hogy valaki elérte azt amit most te szeretnél? A célod tehát kétségkívül elérhető, azt kell megoldanunk, hogy el is tudd érni, megőrizd a motivációdat. 

Az agyad melletted dolgozik.

Szokszor beszélünk róla, hogy az ember mennyire tudatos és milyen szinten kiemelkedett már az állatok közül, azonban elfelejtjük, hogy ennek ellenére az agyunkat különféle érzelmek uralják és irányítják. A tudatosnak hitt döntéseink mögött is általában megtalálható valamilyen ösztön amely arra sarkall, hogy az adott dolgot megtegyük. Az agyad mindig azon fog dolgozni, hogy a benned megalkotott énképnek megfelelően lásson el hormonokkal, amelyek motiválnak vagy demotiválnak. Magyarul ha képes vagy az agyaddal elhitetni, hogy a cél amit kitűztél valós és nem csak egy hirtelen jött ötlet akkor támogatni fog téged ebben. El fog látni az apró célok elérésekor annyi dopaminnal, hogy a következő lépésig ellendülj és ki fogja zárni azokat a tényezőket amik megakadályozhatnak ebben. Képzeld el azt, amikor egy dombon felfelé igyekszel egy fához. Az agyad apró lépésekre bontja ezt az utat, és minden megtett 50-100-200 méter után egy kis dopamint ad neked, hogy el tudd érni a kitűzött célodat. Kevésbé leszel a felfele úton fáradt, boldogságot fogsz érezni mikor felérsz, ezek mind-mind olyan dolgok amelyek az agyadból indulnak ki és ezt a fajta ösztönös motivációt szintetizálni tudod és magad mellé állíthatod, hogy segítsen. Jól hangzik, hogyan?

Az agyad az alapján reagál amit igaznak hisz.

Az agyad és idegrendszered úgy épül fel, hogy automatikusan reagálni tudjon a környezetére. Ha például meglátsz az éjszaka közepén az alpokban egy medvét, akkor nem kell tudatosan végiggondolnod, hogy "most nekem menekülnöm kell" majd "a meneküléshez jobb fizikai teljesítményre van szükségem" hanem ezeket a lépéseket automatikusan lasakkozza helyetted az agyad. Félni kezdesz, elönt az adrenalin, az izmaid vér- és oxigénellátása nő mindezt pedig teljesen automatikusan. 

Mi történt itt? Az agyad igaznak hitt valamit és ez alapján cselekedett. Fontos, hogy az agyad függetlenül attól cselekedett, hogy a valóság egyébként mi volt. Ha a medve egy jelmezben lévő férfi vagy egy realisztikus plüssállat de az agyad abban a pillanatban igaznak hitte azt, hogy valós veszélyben vagy (tehát célt alkotott - a menekülést) akkor az igazságtól függetlenül segíteni kezdett benne. 

Röviden: az ember agya arra reagál amit igaznak gondol, hisz vagy képzel a befogadott információ hatására. Vagyis ha az agyaddal képes vagy elhitetni, hogy a cél ami előtted van (fogyás, üzlet, akármi) valóban fontos számodra akkor képes leszel arra, hogy mozgásban tartsd magad. Hogyan érhető ez el?

Vizualizáld a lehető legtöbb módon. 

Rengeteg új pszichológiai kutatás bebizonyította már, hogy az agyad képtelen különbséget tenni a valós és az elképzelt emlékek között. Vagyis az agyad az alapján reagál bizonyos reakciókkal egy adott célkitűzésre, hogy korábban milyen emlékei vagy elképzelt emlékei kötődnek az adott dologhoz. A kitűzött célodnak tehát nem szükséges, hogy valós élet-halál kérdés legyen a tárgya ahhoz, hogy megtaníthasd az agyadnak, hogy miképp reagáljon a vele kapcsolatos helyzetekre. Fontos, hogy emlékképeket szintetizálj az agyadnak a céloddal kapcsolatban legalább a célkitűzést követő 21 napban (legalább napi egyszer, lefekvés előtt akár).

Hogyan lehet emlékeket ültetni az agyadba egy céllal kapcsolatban?

  • Finommotoros mozgással - írd le kézzel egy papírra napi 4-5 alkalommal. 
  • Vizualizált képekkel - képzeld el amint megcsinálod az adott feladatot. Egészen apró részleteket is képzelj el, például ha fogyni szeretnél akkor a konditerem szagát, a térdedben lévő fájdalmat, a bérletvásárlást. Minél több részletet képzelj el mielőtt elmész aludni, szánj 15 percet arra, hogy csukott szemmel a céloddal kapcsolatos emléket gyártasz magadnak.
  • Szociális interakciókkal - beszélj a célodról legalább napi egyszer egy embernek. Egy kollégának, osztálytársnak, akárkinek. Mondd el, hogy ezt a célt tűzted ki magadnak, ilyen-olyan lépéseket teszel a dolog irányába. Ha van igazán jó barátod akkor beszéld meg vele, hogy a következő három hétben naponta dobja fel a témát, hogy mindenképp beszéljetek róla. 

Ezen a három területen (írás-elképzelés-társalgás) 21 napig kell ismételned az "emlék gyakorlását" mire az agyad elfogadja, hogy ez valóban létezik. Nem fogsz érezni 3 nap után semmit, ne is várd ezt, viszont ha 3 hétig napi szinten foglalkozol ezzel összesen 20 percet mielőtt lefekszel aludni akkor az agyad elkezd a gyártott emlékképek alapján vágyni az adott dolog elérésére. 

Összefoglalva: az előző cikkem alapján a céljaidat bontsd lépésekre. Ha képtelen vagy megtenni a következő lépést, mert mindig találsz magad elé valamilyen kifogást akkor vizualizáld a következő lépést. Minden este írd le néhányszor (kézzel!) egy papírra, írj rá egy barátodra messengeren, hogy fontos neked ez a cél, beszélj róla öt percet, majd mikor az ágy szélére tetted a telefont akkor szánj 10 percet arra, hogy elképzeled ahogy megcsinálod.

Ilyen és ehhez hasonló gyakorlatias cikkekért pedig kövess facebookon és ne felejtsd el leírni kommentben, hogy mi okoz számodra most a legnagyobb problémát. Megpróbálom összeszedni amiket írtok és annak megfelelően írni legközelebb. Segítek, csináljuk! :) 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://millennial.blog.hu/api/trackback/id/tr3314930228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása