FŐOLDAL PERSPEKTÍVA VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK FACEBOOK OLDAL

Hogyan küzdheted le a társadalmi elvárások miatti félelmet?

2019. július 04. 17:01 - MilliomosMillennial

mmfear.png

Megvan az érzés mikor egy adott dolgot rendkívül szívesen megcsinálnál de végül nem teszed meg, mert félsz attól, hogy mit fog gondolni a környzeted? Félsz tőle, hogy kinevetnek, hitetlenek lesznek veled kapcsolatban, egyszóval tudod, hogy támogatás helyett vissza fognak húzni. A legnagyobb probléma ezzel a jelenséggel az, hogy mire 20 éves leszel valószínűleg az életed részévé válik ez a megfelelni akarás. Ebből adódóan nem vállalsz olyan tervezhető kockázatokat amelyek kirobbanthatnának abból az életből amit jelenleg élsz. A következő 5 percben azt fogom neked megmutatni, hogy hogyan tudsz kitörni ebből és milyen változásokat kell eszközölnöd hozzá. Indulhatunk?

Barátok - akiknek az átlaga leszel

Nem lesz népszerű vélemény amit most olvasni fogsz de valószínűleg téged is kínoz ez a probléma. A barátok akikkel körülvetted magad és komfortosan érzed magadat a társaságukban valószínűleg egy földbe vert acélrúdként hatnak rád. Ha van egy barátod aki tisztában van azzal, hogy neked milyen céljaid vannak és ennek ellenére nem azt vágja állandóan a fejedhez, hogy ezen kellene dolgoznod a mai napon is ahelyett, hogy ostoba blogokat olvasol akkor valószínűleg ez is az egyik oka annak, hogy képtelen vagy kitörni abból a mintából amibe ragadtál.

Mi a teendő? Szerencsére nem ördögtől való. Fogj egy papírt és egy tollat, most. Látom, hogy csalsz de segíteni szeretnék szóval tényleg nyiss meg egy jegyzetet vagy vegyél elő egy cetlit és firkálj, oké? Írd le kérlek, hogy mi az a dolog amiről álmodsz, ami esténként ébren tart. Mi az amit irigyelsz azoktól a glamour arcoktól akiket követsz instán. Lehet, hogy csak le kéne fogynod 20 kilót, hogy tökéletesen rendben legyél magaddal, lehet, hogy vagyont szeretnél gyűjteni, lehet, hogy akarsz egy saját vállalkozást. Ez mind oké, írd le, komolyan, fontos lesz később.

Megoldás: szerezz olyan barátokat akik közel állnak vagy már megvalósították azt amit te szeretnél. "Madarat tolláról..." ismered, ugye? Amilyen közhelyes, olyan igaz. Mindig a legközelebbi öt barátod átlaga leszel. Ha olyan emberekkel veszed körül magad akik legitimálják azt, hogy blogot olvasol ahelyett, hogy dolgoznál az életeden - megszívtad. Ha viszont elkezdesz járni olyan közösségekbe (kezdetben jelentsen ez akár csak facebook csoportokat) ahol olyan emberekkel vegyülhetsz akikkel megegyezőek a céljaitok - nyertél. Motivációt, tippeket és kapcsolatokat szerezhetsz. Fogyáshoz, üzlethez, befektetéshez, akármihez. 

Célok - legyen betartható és apró

Ezzel is szívsz valószínűleg ha ezt a cikket olvasod. Fogadok, hogy kitűztél magadnak az elmúlt 2 évben legalább 5 olyan célt amiből végül azért nem lett semmi, mert nem találtál motivációt közben. Figyelj, nem fogom azt mondani neked, hogy ez egy egyszerű téma és azzal sem foglak áltatni, hogy holnap úgy fogsz ébredni, hogy egy céltudatos ember vagy. Nincs így, aki ezt állítja az hazudik neked. 

Mi a teendő? Olyan célokat kell megfogalmaznod amiket biztosan be tudsz tartani. Ne egy sprintfutásként képzeld el a céljaidat amelyeket a következő 30, 60, 365 napban kell megvalósítanod. Teljesen rendben van ha valamit 3,4,5 év alatt érsz el ha és amennyiben eléred. Nézzünk egy példát: szeretnél lefogyni vagy fel akarsz húzni egy vállalkozást, hogy végre felmondhass a retek munkahelyeden. Ezt valószínűleg eddig úgy csináltad, hogy rákerestél hogyan lehet megoldani vagy megkérdeztél egy ismerőst aztán pontosan elkezdted követni amit hallottál vagy olvastál. Ergo azt követted ami másnak működött. Érted már a problémát?

Megoldás: vedd elő a papírt vagy jegyzetet ahová előbb leírtad a célodat. Tudom, hogy elcsaltad, ami elég gáz de most van lehetőséged pótolni. A célod alá írd le azt, hogy mi az a változás amit biztosan el tudsz érni egy hét, egy hónap vagy egy év alatt, céltól függően. Ha fogyni akarsz akkor a javasolt heti 1 kiló helyet tűzz ki csak heti felet. Érted mire akarok kilyukadni, válassz olyan célt amit konzisztensen, száz százalék eséllyel be tudsz tartani. Ennek van egy fontos pszichológiai háttere, ugyanis ha rossz célt állítasz be és az első heti motiváció löket után visszaesik a teljesítményed akkor valószínűleg a harmadik héten már nem is foglalkozol vele. Ismered az érzést. 

Leírtad a célodat, leírtad a vállalásodat. Vagyis megfogalmaztad, hogy mit szeretnél elérni és mit fogsz érte megtenni hetente / havonta. Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy sikerülni és fog, bontsd lépésekre. Minél kisebb lépésekre bontod le (írd le!) annál jobb. Vezesd a telefonodban, papíron, akárhol de legyen to-do listád. Hülyeségnek tűnhet de az agyad annyi dopaminnal fog jutalmazni a legapróbb tétel kihúzásáért is ami el fog gurítani a következő tételig. Nem csak jól hangzik de működik is, csináld! 

Motiváció - elsősorban önmagadból, másodsorban legitim forrásból

Felejtsd el a közhelyekkel dobálózó insta posztokat. Ha jövőre nem szeretnél az az életunt és sikertelen ember lenni aki most vagy akkor a legfontosabb, hogy lecseréld azokat a körülményeket amik visszatartanak ebben. Ha ez egy barát akkor azt, ha az instán csekkolt idézetmesterek akkor azt. Nincs ember ezen a bolygón akinek valaha segített egy olyan tanács, hogy "fogadd el önmagad" vagy "tűzz ki célokat". Oké, hogyan? 

Mi a teendő? Engedd el a közhelyeket lájkokra váltó embereket és kezdj el olyanokat követni akik gyakorlatias (step-by-step) tanácsokkal látnak el. Ők tényleg fognak tudni segíteni, fogsz belőle tanulni és előrébb fogja vinni az életedet. Ez hasznos. 

Megoldás: nézd végig a facebookod, instád és kövesd ki azokat a bullshit huszárokat akiket segítségül hívtál az önmagad elleni küzdelemhez. Ismerd fel, hogy aki nem mutat neked step-by-step anyagokat az lényegében nagyon kevés hasznos tudást és motivációt ad neked. Keress legalább egy olyan tematikus csoportot (akár külföldit) ahol hasonló célú emberek vannak mint te. Hidd el, az aranybánya lesz. 

A mai teendőlistád:

  • Beszélj a legközelebbi barátoddal arról, hogy mit szeretnél elérni, kérd a támogatását.
  • Írd le a célodat (komolyan segít ha leírod) és bontsd a lehető legkisebb lépésekre.
  • Keresd meg a profikat abban a dologban amit el szeretnél érni.
  • Lépj be legalább egy ezzel kapcsolatos csoportba és kövess be 5 gyakorlatias véleményvezért. 

Gratulálok, ha ezekkel végeztél akkor elindultál egy olyan úton ami egy jobb minőségű élethez vezet. 

Igyekszem mostantól minden héten közzétenni ehhez hasonló írásokat, ha érdekelnek gyakorlatias, valóban segítségnyújtás orientált cikkek akkor kövess facebookon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://millennial.blog.hu/api/trackback/id/tr514926012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása