FŐOLDAL PERSPEKTÍVA VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK FACEBOOK OLDAL

10 módszer amivel otthonról segítheted az Amazonast

2019. augusztus 26. 23:51 - MilliomosMillennial

mm-rainforest.png

Nem kapcsolódik szorosan a blog tematikájához amiről ma szó lesz, viszont fontos és tanulhatunk belőle. Volt ma egy hosszabb utam és bepótoltam alatta az elmúlt napokban kihagyott közösségi média fogyasztásomat. A hírportálok által megosztott cikkek és YouTube videók kommentjei abszolút megerősítettek a hitemben, miszerint az emberek jelentős százaléka bármilyen jellegű erőfeszítést megspórol, ha opció a kifogáskeresés is. Nincs ez így másképp az Amazonas erdeinek égése során sem, hiszen "messze vagyunk, minket nem érint" és "egyedül amúgy sem tudnék semmit sem csinálni". Mindkettő hamis, a probléma minket is érint és de, mi is tudunk tenni ellene. Ma tehát erről lesz szó, mutatok neked 10 módszert amivel otthonról, a kényelmes kanapédról és a heti bevásárláskor is segítheted a bolygónk egészségének megőrzését. 

2 környezetkímélő online eszköz

ecosia.org - a Google alternatíva ami fákat ültet neked. A többségünk (köztük én is) annyira megszoktuk már a Google használatát, hogy fel sem merül a kérdés, hogy akad-e alternatíva rá. Technológiailag kétségkívül a keresőóriás rendelkezik a legjobb eszközökkel, így az igazán specifikus dolgainkat valószínűleg nem fogjuk ezentúl sem másra bízni, azonban a mindennapi recept- és hírkeresésünket nyugodtan bízhatjuk olyan alternatívára ami amellett, hogy ellátja a feladatát, még segíti a bolygót is. Az ecosia egy hasonló kereső mint a Google, annyi eltéréssel, hogy a kereséseink során megjelenített reklámok bevételeiből fákat ültetnek. Elérhető a pénzügyi beszámolójuk a weboldalukon, elég jelentős összeggel segítik a levegőnk minőségének megőrzését és javítását, mindenképp megéri tehát használni ha nem valami rendkívül eldugott dolgot keresel a neten.

Buycott - tudatos vásárláshoz. Valószínűleg találkoztál már a mikroműanyagok hatásait taglaló cikkekel, és nem idegen kifejezés az állatkísérlet sem. Ahhoz viszont, hogy minden esetben tudatos döntést hozhass a vásárlásod során néha rendkívül sok időt kell eltölteni ahhoz, hogy minden termék összetevőit lecsekkold és utánajárj, hogy az adott cég milyen körülmények között állítja elő a termékeit. Ebben segít a Buycott alkalmazása, amit magaddal vihetsz és a boltban az adott termék vonalkódját leolvasva láthatod, hogy a cég mennyire környezetbarát. Ahogy a weboldaluk mondja: szavazz a pénztárcáddal.

mm-rainforest2.png

A környezettudatosság nem csak az emberek miatt fontos.

2 adakozázási lehetőség, ha a heti kávéd árával támogatnád az ügyet

Rainforest Alliance - a jelenleg tomboló tüzek megfékezéséhez. A Rainforest Alliance az egyik legjobban értékelt nonprofit szervezet az Egyesült Államokban, így a hozzájuk küldött pénzed biztosan nem veszik el valamelyik tulajdonos új autója formájában. Jelenleg ők is segítenek eloltani az erdőtüzeket, így a nekik küldött adományoddal direkt módon hozzájárulhatsz a tűzesetek megoldásához.

Amazon Watch - segítség a helyieknek. Az Amazon Watch szintén egy amerikai nonprofit szervezet akiknek megéri adakoznod. Amellett, hogy segítenek az erdő égésének megfékezésében, segítik az ott dolgozókat és próbálnak tenni az emberi jogok megóvása érdekében is. 

6 tudatos döntés a hétköznapokban

1.) Rendszeres támogatás - bármekkora összeggel. Teljesen mindegy, hogy havi 500 vagy 50.000 forinttal de támogass valamilyen szervezetet amely a bolygónk fenntarthatóságán dolgozik. A havi támogatás azért sokkal jobb mint az eseti, mert az adott szervezet képes számolni a támogatásoddal és jobb körülményeket teremtesz vele nekik. Havi 2-3 kávé ára is segítség, legyél rendszeres támogatója egy megbízható szervezetnek.

2.) Környezettudatos termékek - magánszemélyként is. Nem kell ahhoz millió dolláros cégnek lenned, hogy változtathass a környezeteden. Figyelj oda rá, hogy lehetőség szerint újrahasznosított anyagokat használj, ha irodában dolgozol akkor javasold az újrahasznosított papír használatát. Nézz utána, hogy milyen egyszer használatos termékeket vásárolsz és azoknak létezik-e környezetbarát alternatívája. Néha drágább lesz, viszont azzal a pénzzel egy jó ügyet támogatsz.

3.) Válassz olyan cégeket akik segítenek. Akár bankról van szó, akár ruhaboltról, válassz olyat ami hasonló értékeket vall. Szerencsére a környezettudatosság egy felkapott hívószó kezd lenni felénk is, így a cégeknek anyagi érdekükké is fog válni, hogy olyan termékeket is a kínálatukban tartsanak amelyek nem rombolják a bolygónkat. Keress olyan cégeket amelyek tudatosan használják az erőforrásaikat, szavazz a pénzeddel.

mm-rainforest3.png

4.) Beszélj a fontos ügyekről a környezetednek! Nem ciki tájékozottnak lenni és igenis számít ha 1-2 ismerősöddel beszélsz ezeknek az ügyeknek a fontosságáról. Akár egy poszt a közösségi médiában, akár néhány szó a kedvenc csoportbeszélgetésedben - megéri és kell. Minél több figyelmet kapnak ezek az ügyek annál több lehetőségük lesz az ezzel foglalkozó szervezeteknek anyagilag és önkéntesek formájában is, ezért igenis fontos, hogy a környezeted értesüljön a fontos témákról. 

5.) Politika - nem érint... mégis. Magyarországon nagyon trendi a politikát egy negatív és megvetendő dologként kezelni, viszont ha nem foglalkozunk vele akkor a változást is hiába várjuk. Képviseltesd a véleményed és ha eljön a választások ideje akkor támogass olyan pártokat amelyek vállalásokat tesznek a fenntarthatóság témakörében. Teremts diskurzust a témáról, beszélj róla, teremts igényt magadban és a környezetedben erre. 

6.) A felelősségteljes nevelés környezettudatos nevelés. A blog olvasói többnyire fiatalok, viszont kortól függetlenül érdemes megtanulni ezt. A legkönnyebben szokásokat gyerekkorban tanul az ember. Minél fiatalabban válik valaki életének a részévé a környezettudatosság, annál egyszerűbb. Ha esetleg már szülő vagy akkor próbálj pozitív példát mutatni ebben a témában is, várd el a gyerekedtől, hogy tegyen lépéseket otthon és akár az oviban, suliban a környezettudatosság mellett. Ha most kezdünk ezzel foglalkozni már akkor is rengeteg időt vesztegettünk el, lehetőség szerint ne három generáció múlva kezdjünk el oktatni erről a témáról. Vigyünk környezettudatos gondolatokat az otthonokba és az iskolákba is. Ma.

A tudatosság nem csak a saját életedet teszi hosszabbá és jobb minőségűbbé, a közvetlen környezeted és hosszútávon a városod, országod és bolygód teljes népességének életét is. #atudatossagszexi

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://millennial.blog.hu/api/trackback/id/tr8615025894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása