FŐOLDAL PERSPEKTÍVA VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK FACEBOOK OLDAL

Milyen adózási formát érdemes választani az első üzletedhez?

2019. augusztus 11. 01:29 - MilliomosMillennial

kata.png

Néhány napja arra kértelek titeket facebookon, hogy fogalmazzátok meg a kérdéseiteket az első vállalkozásotok elindításával kapcsolatban. Az első kérdés az adózással kapcsolatban érkezett, ezért most röviden erről fogunk értekezni. Hogyan és milyen adózási formát érdemes választani az első online üzletedhez, hogy ne vigye el az összes profitodat, lássuk.

Mi után adózol és mennyit?

Bármilyen vállalkozói tevékenységet végzel, szükséged lesz rá, hogy a bevételed után valamilyen módon adózz. Ezt többféle módon megteheted, viszont ez nem egy könyvelői blog, ezért azt az egyetlen adózási formát fogjuk megnézni ami téged érinteni fog. Alapvetően ha az éves árbevételed (nem profitod!) 8 millió forint alatt van, a kisadózó vállalkozások tételes adóját érdemes fizetned, amit röviden KATA néven szoktunk emlegetni.

A KATA hatalmas előnye, hogy rendkívül egyszerű. A szimplicitása többek között abból ered, hogy minden hónapban pontosan ugyanannyit adózol ha ezt a formát választod. Mennyi az annyi?

  • Ha főállásban vállalkozol akkor havi 50.000 forint az adód,
  • ha mellékállásban (például egyetem mellett) akkor pedig havonta 25.000 forint fizetendő.

Ezen kívül iparűzési adót és könyvelői díjakat kell kifizetned. Az iparűzési adó a legtöbb esetben fixen évi 50.000 forint, a könyvelő pedig adott várostól, számlák darabszámától és kismillió dologtól függhet. Tanácsadással, könyveléssel, mindennel együtt évi 50.000 forintnál többet a legtöbb katás nem költ könyvelőre, valószínűleg ez is több mint amennyivel számolnod kell. 

Az évente összesen fizetendő adózással kapcsolatos költséged tehát:

  • Főállású vállalkozás esetén 12x50.000 + 50.000 + 50.000 = 700.000 forint,
  • másodállásban pedig 12x25.000 + 50.000 + 50.000 = 400.000 forint.

Ez az adózási forma tehát rendkívül olcsó, elég megnézni összehasonlításként azt, hogy 8 millió forintos bevétel esetén mennyi általános forgalmi adót (áfa - jelenleg 27%) fizetnél a bevételed után. Egy kezdő vállalkozásnak ennél kedvezőbb lehetőség jelenleg tudtommal nincs.

Mi a teendő ha belevágok?

Nulladik lépés: ne hallgass az ilyen blogokra mint ez. Az adózással kapcsolatos szabályok gyorsabban változnak mint az állam álláspontja külpolitikai kérdésekben, szóval mindenképp keress fel egy könyvelőt! Erre elég lesz a legközelebbi akit találsz, kérj egy tanácsadást és beszéljétek meg, hogy mik a jelenlegi szabályok, hogyan változtak az adózási határok, mi történik ha túlléped a 8 milliós határt (de jó lenne már, igaz?) stb.

Én most neked csak egy hozzávetőleges számot szeretnék átadni, hogy elkezdhess számolgatni a költségeiddel. Könyvelőn és ügyvéden sosem szeretnél spórolni, tehát bármit olvasol itt vagy bármilyen más oldalon, az első utad egy könyvelőhöz vezessen. Ne fogadj el tanácsot se tőlem, se mástól, kérd szakértő véleményét.

Ha átbeszéltétek az aktualitásokat akkor bármelyik ügyfélkapun (akár online is) bejelentheted, hogy ilyen formában szeretnél adózni és szinte azonnal indulhat is az üzlet. Ezen kívül más teendőd nem lesz, az aktuális szabályozás szerint benyújtandó nyomtatványokról majd a könyvelőd tájékoztat. Ez is olyan dolog ami évente változhat, nem szeretnék olyat leírni ami lehet, hogy 30 nap múlva már érvényét veszítette. 

Mi van benne a havi 25/50 ezerben?

Jó kérdés, ez szerencsére mostanában nem változott. A havonta befizetett 25 vagy 50 ezer forintnyi adóval az alábbi, vállalkozással kapcsolatos költségeidet váltod ki: 

  • Személyi jövedelemadó,
  • vállalkozói osztalékalap utáni adó,
  • társasági adó,
  • egyéni járulékok, egészségügyi hozzájárulás,
  • szociális hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás.

Igen, ez egyébként mind-mind egy külön adónem, amit neked nem is kell értened, ezért akarsz könyvelőt. :) A lényeg, hogy katás vállalkozás esetén szinte minden költséged benne lesz a havi 25/50 ezres tételes adódban, ami évi 8 milliós bevételig nem is fog változni.

A további kérdéseiteket is igyekszem minél előbb megválaszolni, ha neked is van vállalkozás indítással kapcsolatban kérdésed akkor megtalálsz facebookon és instagramon. Eredményes hetet! :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://millennial.blog.hu/api/trackback/id/tr1415004478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása