FŐOLDAL PERSPEKTÍVA VÁLLALKOZÁS ÖTLETEK FACEBOOK OLDAL

Pozitív gondolkodás - miért nem működik mindenkinek?

2019. július 08. 07:47 - MilliomosMillennial

pozitv.png

A kóla reklámtól a motivációs gurukig mindenhonnan ömlik ránk a gondolat, hogy a problémáink megoldásához lényegében csak egy elhatározás kellene, hogy pozitívan fogunk gondolkozni. Ez azonban az emberek egy jelentős százalékának nem megy, ma azt fogjuk megnézni, hogy ez miért van így és mit tudunk tenni ha szeretnék kiszabadulni a jelenlegi kereteinkből. 

Énkép - a valódi kereted meghatározója

Az énkép kulcs a személyiség és a viselkedés megértéséhez. Ha az énképünk megváltozik, ezzel együtt változik a személyiségünk és a viselkedésünk. Az énkép korlátokat szab az egyén teljesítményének, vagyis nagyon ritkán leszel képes annál többre mint ami elhiszel magadról. Az énképünk kiterjesztése tehát kulcs lehet a lehetséges határaink kiterjesztéséhez. Egy valósághű énkép új képességekkel, új adottságokkal tölti fel az egyént és képes lehet arra, hogy sikerré változtassa a kudarcot. 

Az énkép pszichológiája nemcsak önmagában bizonyult helytállónak de egy sor olyan jelenséget is megmagyarázott számunkra amelyre korábban nem voltak válaszaink. Ma már az individuálpszichológia, a pszichoanalitika és a munkalélektan kutatásai is egyetértenek abban, hogy vannak ún. "sikertípusú" és "kudarctípusú" személyiségek. A jó hír, hogy ezek között a kellő energia befektetése mellett szabad az átjárás. 

Sikertípus a gyakorlatban

Ahhoz, hogy teljesen megértsük az énkép pszichológiáját, néhány mondat erejére ki kell térnünk arra, hogy hogyan működik a mechanizmus amely a céljaink elérésében segít. Ma már széleskörű bizonyítékaink vannak arra vonatkozóan, hogy az agyunk célorientáltan működik. Ha a tudat bizonyos információk hatására új célt tűz ki akkor a tudatalatti is elkezd dolgozni rajta. Bővebben erről ide kattintva olvashatsz egy korábbi cikkemben. 

Alapvetően azt kell megértenünk, hogy a motivációs előadók többségének állításával ellentétben, az énkép nem egyedül az intellektus hatására változik meg. Ahhoz, hogy többre legyünk képesek nem elegendő ezt kijelentenünk, mert nem a tudat szintjén születik meg ez az "engedély" bennünk. Az énkép kialakításában meghatározó szerepe van a tapasztalásnak, akarva-akaratlanul a múlt alkotó tapasztainak bázisán fejlődik. 

Ez egy rendkívül fontos része ennek a dolognak ezért hozok egy életszerű példát, hogy biztosan átmenjen amit mondani szeretnék. Nem abból a gyerekből lesz szeretni képes, boldog és egészséges felnőtt akinek gyakran mondják, hogy szeretik, hanem abból aki tapasztalja a szeretetet cselekedetek és nonverbális jelek útján. Vagyis nem az intellektusunk (a nettó tudásunk) határozza meg azt, hogy hogyan fejlődünk tovább hanem az, hogy mit tapasztalunk. 

Szintetikus tapasztalat

Ahogy írtam korábban, van egy rendkívül nagy előnyöd amit az agyad működésének megváltoztatására használhatsz. Amikor az agyad kiértékeli a tapasztalataidból származó információkat, hogy meghatározza a céljaid eléréséhez szükséges tudatos és tudattalan lépéseket mindig a tapasztalataidból táplálkozik. Egészen addig amég nincsenek sikerélménnyel kapcsolatos emlékeid, képtelen leszel arra, hogy a tudattalanod is segítsen mikor előrébb szeretnél lépni. Konyhanyelven "hiányzik a motiváció". 

Amit tehetsz ennek megoldására az az, hogy tapasztalatot, emléket szintetizálsz. Megmutatod az agyadnak elképzelt emlékek formájában, hogy mit szeretnél csinálni. Gyereknevelés során például a jegyek megszerzése a legtöbb esetben fejben dől el. Az, hogy valaki "matekzseni" vagy "lövése sincs a matekról" az esetek többségében az énképből fakad. Ha valakinek 10 évesen nincs azzal kapcsolatos tapasztalata, hogy a matematika könnyű és érthető is lehet akkor az énképe elkönyveli, hogy ő ebben a dologban rossz, onnantól pedig a tudattalanja is azon fog dolgozni, hogy megfeleljen a "kudarctípusú" elhatározásának. 

Két dolgot tehetünk: szerezzünk valós sikerélményt. Ha volt már korábban sikerünk abban a dologban amit el szeretnénk érni akkor fogjuk egy társat a megvalósításához és legalább 3 héten keresztül foglalkozzunk vele napi szinten. Ehhez módszereket ide kattinva tudsz találni. Ha olyan dolgot határoztunk el amelyben viszont még nincs sikerélményünk (többszöri sikertelen fogyás, folytonos sikertelenség egy tantárgyban stb.) akkor első lépésként olyan emlékeket kell gyártanunk a fent linkelt cikkben leírtak alapján amelyek segítenek megmutatni az agyunknak, hogy min szeretnénk ha tudatosan és tudattalan módon dolgozni kezdene. 

Az énkép megváltozik

Ha kellő ideig (legalább 21 napig) gyakoroljuk a fenti módszerrel a dolgot amit el szeretnénk érni akkor akarva-akaratlanul ehhez idomul az énképünk. Három hét az emberek 99 százalékának elég arra, hogy ne csak az intellektusa mondja, hogy "képes vagyok erre" hanem az összes hormon a testében is idomuljon ehhez. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy kiépüljenek azok a tudattalan szintjén lévő szokások amelyek motiváltan tartanak utána. Amint ez a motivációs az első sikerélménnyel találkozik elkezd az egész folyamat felfelé ívelni. 

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, kérdezz nyugodtan a kommentek között, mindenkinek válaszolok. Ha szeretnél egy adott témáról olvasni akkor pedig küldd el nekem facebookon vagy instán és amint időm engedi feldolgozom. Nézz előre, fejlődjünk tudatosan. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://millennial.blog.hu/api/trackback/id/tr7514931170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása